Najnovije

Povodom 2. aprila Svetskog dana svesnosti o autizmu Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda organizovalo je:

Prodajnu izložbu radova dece sa autizmom pod nazivom – „Svako dete je umetnik“.

u Biblioteci grada Beograda (Odeljenje za rad sa korisnicima), Knez Mihajla 56.

 Izložbu je otvorio predsednik UO BUPOA, MIrko Gojić.

 Na izložbi su bili izloženi radovi članova udruženja i učesnika Likovne radionice udruženja.

 Podršku izložbi su pružile i Nevena Jojić Petrović, predsednica Saveza AUtizam Srbija i Dijana Simić, potpredsednica Saveza Autizam Srbija.

Prvog dana izložbe podršku osobama sa autizmom je pružila grupa umetnika koja je svoje likovne radove darovala udruženju.

 

Sanja Lazović, direktorka PU Dečki dani, izabrala je sliku koja će krasiti kancelariju PU "Dečji danai".

U ponedeljak 01. aprila 2024. održana tribina "Da niko ne bude manje važan u organizaciji Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom i Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

 

Predavači su bili : Ivana Kovačević Gagić, master defektolog-oligofrenolog ( osnivač Defektološko-psihološkog centra Kognipraxis i Jovana Nikolovski, dipl. defektolog, šef tima u Defektološko-psihološkom centrua Kognipraxis, Sara Bečanović dipl. psiholog, (Univerzitetska dečja klinika Tiršova,  Nenad Stojanović, dipl politikolog- konsultant za socijalnu zaštitu.

U cilju što adekvatnije inkluzije dece sa autizmom i njihovih roditelja, predavači su u saradnji sa Udruženjem izabrali da se panel diskusija zove "Da niko ne bude manje važan ", dajući konstantno stručan osvrt na teškoće sa kojima se ova populacija susreće. 

U okviru tribine poseban akcenat je stavljen na mentalno zdravlje roditelja dece sa autizmom. Razgovarali smo o izazovima sa kojima se roditelji suočavaju, ali i o strategijama za očuvanje mentalnog zdravlja. Kroz brigu  o sebi i zbrinjavanjem sebe moći ćete adekvatnije pružiti pomoć  svojoj deci. Cilj osnaživanja roditelja upravo jeste i proširivanje kapaciteta da se dete osnaži u dostizanju svojih maksimalnih potencijala. U prijatnoj atmosferi, približili smo okvire psihoterapijskih pravaca i njihovoj važnosti u sistemima podrške.

Posle predavanja naša gošća iz Vranja, Nena Savić, majka mladića sa autizmom ispričala svoju priči i prenela svoje iskustvo o saradnji sa Ivanom Kovačević Gagić i timom Kognipraxis.

Imali smo značajnu razmenu mišljena i o teškoćama koje se suočavaju deca i roditelji svakodnevno.

Hvala timu predavača koji zaokupili pažnju prisutnih učesnika. 

14.11.2023.g. - Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad organizovalo je tribinu “ Smernice za skrining, dijagnostiku i intervenciju kod dece i odraslih sa poremećajem iz spektra autizma.“

 

        Na tribini su govorili:

 1. dr Milica Pejović Milovančević, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu; Institut za mentalno zdravlje, Beograd
 2. dr Nenad Glumbić, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Univerzitet u Beogradu , Beograd
 3. Dr Vanja Mandić Maravić, kl. asistent, Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet; Institut za mentalno zdravlje, Beograd
 4. Jelena Pešić Zarić, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Beograd

Tribini je prisustvovali roditelji, nastavnici i saradnici iz osnovnih i specijalnih škola, studenti, stručnjaci i predstavnici udruženja.

Posle uvodnog izlaganja i predstavljanja šta donosi novo izdanje Smernica učesnici tribina su postavljali pitanja.

Najviše pitanja postavljeno je iz oblasti socijalne zaštite i usluga podrške koje nedostaju mladima i odraslima sa autizmom.

 

„S obzirom na to da u nauci i jedan dan znači mnogo, autori su bili mišljenja da je posle četiri godine neophodno napraviti prošireno drugo izdanje smernica.

Smatrali smo neophodnim da se u ovom izdanju pozabavimo i problemima autizma u odrasloj populaciji te je stoga dopunjeno izdanje kako delom koji se tiče tranzicije u odraslo doba tako i problematikom s kojom se suočavaju odrasle osobe. Takođe, u proteklom periodu napravljen je iskorak u pružanju porodično orijentisanih ranih intervencija (PORI).“ (autori Smernica).

 

29.oktobar 2023.g. – Zasavica – Izlet do najlepšeg prirodnog rezervata Srbije

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovalo je jednodnevni izlet za svoje članove do prirodnog rezervata Zasavica, svega 90 km udaljenog od Beograda.

Uživali smo u Safari vožnji električnim vozićem i razgledali zeleno carstvo Zasavice.

Prolazili pored pašnjaka prepunih ovaca, krava i konja.

Družili smo se sa konjima i hranili magariće šargarepom.

Ručak smo imali u prijatnom ambijentu i uz ljubazno osoblje restorana „Bircuz kod dabra“.

Družili su se deca, mladi i odrasli sa autizmom i zajedno sa svojim roditeljima uživali u poslednjim sunčanim danima oktobra.

Zahvaljujemo se JKP Gradsko saobraćajnom preduzeću Beograd koje i ovog puta besplatno ustupilo dva mini basa sa vozačima, za prevoz do rezervata Zasavica.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovalo je u subotu 24. 06.2023.g.

 • Jednodnevni izlet na planinu Gučevo

Posetili smo i pored kišnog vremena Spomen kosturnicu na planini Gučevu, koja se nalazi 16 kilometara udaljenosti od Loznice. U njoj se nalaze posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, poginulih 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata, za vreme Gučevske bitke. 

Ručak i odmor smo zatim imali u restoranu odmarališta Gučevo.

U povratku smo posetili manastir Čokešina.Po legendi manastir je zadužbina Miloša Obilića. Manastir je kao i selo nazvan po Bogdanu Čokeši nekadašnjem mačvanskom vlastelinu.

Zahvaljujemo se GSP Beograd koje obezbedilo 2 minibasa sa vozačima i omogućilo besplatan prevoz za izlet članovima našeg udruženja.

Danas smo prešli rastojanje Beograd – Gučevo – Manastir Čokešina  -  Beograd - ukupno  340 km.  

Obeležavanje 2.aprila – Svetskog dana podizanja svesti o autizmu

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i uz podršku Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu organizovalo je Biblioteci grada Beograda (odeljenje za rad sa korisnicima) u periodu od 29.03. do 31.03.2023.g. - Prodajnu izložbu radova dece i mladih sa autizmom – „Svako dete je umetnik“

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić otvorio je prodajnu izložbu „Svako dete je umetnik“.

Od predstavnika nadležnih institucija u gradu i Republici pozivu su se odazvali  gospođa Olivera Vuković iz Sekretarijata za kulturu grada Beograda i gospođa Julijana Stanisavljević iz  Sektora za zaštitu OSI (Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja).

Prve slike našle su svoje kupce - Sanja Lazović direktor PU „Dečji dani“

Predstavnici Udruženja dečjih kulturnih centara Finske

Nevena Petrović Jojić, Predsednica Saveza Autizam Srbija

Zahvaljujemo se na podršci Sekretarijatu za kulturu grada Beograda i Biblioteci grada Beograda koja nam je bila dobar domaćin.

Tribina ABA metoda u teoriji i praksi“

U okviru obeležavanja 2. aprila – Dana podizanja svesti o autizmu 27.03.2023.g. održana je tribina ABA metoda u teoriji i praksi“ koju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

 

 Predavači: Katarina Anđelković, master logoped, BCaBA, direktor i osnivač centra “Lingua - Logos”

i Jasmina Vujović, master logoped, BCaBA, osnivač centra “Lingua - Logos”.

Cilj je bio:  Upoznavanje učesnika sa teorijskim osnovama Primenjene Analize Ponašanja i praktična primena metoda za povećanje uspešnosti tretmana.

 1. Prioriteti u određivanju novih veština za učenje
 2. Principi pri učenju novih veština Potkrepljivači i njihova primena. Primeri iz prakse
 3. Metode za realizaciju ciljeva i materijali. Primeri iz prakse
 4. Nivo i oblik podrške u učenju. Primeri iz prakse

Predavanje je bilo namenjemo roditeljima, stručnjacima, studentima i ostalima koji rade sa decom sa teškoćama u razvoju, kao i sa decom tipičnog razvoja.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, organizovalo je 22.03.2023.g. tribinu pod nazivom "Autizam i pridružena stanja ”.

Učesnike tribine su pozdravili u ime organizatora Mirko Gojić, predsednik UO BUPOA i Milka Milovanović Minić, direktorka Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

Na tribini je prof. dr Nenad Glumbić, redovni profesor FASPER-a, govorio o različitim pridruženim stanjima koje mogu da se jave kod osoba sa autizmom.

Na predavanju smo čuli o simptomima i oblicima ponašanja koja se mogu dovesti u vezu sa komorbidnim stanjima, kada treba posumnjati da osoba sa autizmom ima neko pridruženo stanje i kome se u takvoj situaciji obratiti za podršku i pomoć.

Pojedina psihijatrijska stanja, bolesti, poremećaji ishrane i spavanja takođe se značajno češće dijagnostikuju kod osoba sa autizmom, nego u populaciji tipičnih ljudi.

Profesor Glumbić je istakao aktuelne probleme:

 • Organizaciju medicinskih usluga (nedovoljno znanje, administracija, neprikladno senzorno okruženje
 • Netipično ispoljavanje simptoma (repetiotivno ponašanje, agresija, samopovređivanje, gutanje hrane i vode, istezanje vrata, pika)
 • Nedovoljnu svest o ženskom autističnom fenotipu
 • Nizak stepen preventivnih aktivnosti
 • Nizak stepen intersektorske saradnje
 • Nedostatak pripreme za medicinske intervencije

Posle održanih predavanja učesnici tribina su postavljali pitanja i aktivno učestvovali u diskusiji. Pored ostalog roditelji su ukazali na probleme nedovoljne edukacije nastavnika u redovnim školama za rade sa decom sa autizmom, na nepostojanje pedagoških asistenata kao podrške u redovnoj školi, na nepostojanje adekvatne zdravstvene podrške odraslih sa autizmom i njihovih porodica.

Tribina Usluge socijalne zaštite koje pruža Grad Beograd i podrška osobama sa autizmom“, koju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda i Gradskom opštinom Novi Beograd održana 03. decembra 2022, godine u sali 1 Opštine Novi Beograd.

U uvodnom delu tribine gđa Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu iznela je mogućnosti korišćenja i podršku koju obezbeđuju postojeće usluge.
Na pitanja roditelja i stručnjaka odgovarale su i Silvia Alavanja, v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad, Milivojević Višnja, direktor Opštinskog centra za socijalni rad Novi Beograd. Jelena Gajić, pomoćnik direktora Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Nakon uvodnog dela usledila su brojna pitanja roditelja i diskusija o sledećim temama:
-           Procedure za korišćenje usluge predah smeštaj
-           Urgentno rešavanje zahteva za uslugu predah smeštaj, u hitnim situacijama
-           Ostvarivanje produženog roditeljskog prava i poslovna sposobnost
-           Komunikacija roditelja i socijalnog radnika, voditelja slučaja
-           Unapređenje saradnje roditelja i stručnjaka u dnevnim boravcima  
-           Ponovno pokretanje rada saveta roditelja i učešće roditelja
-         Podrška grada Beograda i stručnjaka iz Centra za smeštaj i dnevni boravak u  rešavanju urgentnih problema osoba sa autizmom i standardizovanju novih usluga socijalne zaštite.

I pored odgovara na direktna pitanja roditelja ostala su otvorena pitanja za rešavanje kao što su:
- Stvaranje uslova za rešavanje problema odraslih sa autizmom kroz pokretanje pristupačne socijalne usluge stanovanje uz podršku
- Pronalaženje socijalne usluge za mlade kojima je po završetku obrazovanja prestala usluga lični pratilac
- Uključenje grada Beograda i Centra za dnevni boravak u rešavanje višegodišnjih problema Stacionara za decu i omladinu na Bežanijskoj kosi

Tribina je pokazala da je direktna komunikacija najbolji način za međusobno informisanje i prepoznavanje problema osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa prijateljima iz Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, organizovalo je u subotu 4.juna 2022.godine jednodnevni izlet do Palića, sa posetom Zoo vrtu Palić, gde smo uživali u zajedničkoj šetnji i razgledanju vrta.

 

 

Restoran HEDERA

Zajednički ručak sa prijateljima iz Subotice organizovan je u prelepom ambijentu restorana Hedera.

Salaš FURIOSO

Druženje smo nastavili na salašu Furioso, gde su najmlađi uživali u igri a najhrabriji jahali konje,

Vozili se traktorom, Gostoprimstvo uz osmeh i ljubaznost za svaku pohvalu.

Još malo odmora i povratak posle ispunjenog dana i za mlađe i za starije.

SP LASTA

SP "Lasta" obezbedilo je autobus i vozača bez nadoknade i na taj način omogućilo realizaciju izleta porodica osoba sa autizmom.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić, uručio je zahvalnicu udruženja, Predragu Lukiću, direktoru za saobraćaj SP Lasta, koje je omogućilo realizaciju izleta za porodice osoba sa autizmom do Palića, 04. juna 2022.g.

Kontakt Podaci

Beogradsko udruženje za
pomoć osobama sa autizmom
------------------------------------
Adresa:
Gandijeva 56
11070 Novi Beograd

Predsednik Upravnog Odbora
Mirko Gojić
064/30 52 954

Potpredsednik Upravnog Odbora
Srboljub Ranković
061/256 2816

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom
Tel. 011/22 80 747

Web:
www.autizambg.org.rs 

E-mail:
autizambg@gmail.com

Facebook stranica:
Autizam Beograd

Kontakt strana

------------------------------------