Najnovije

Program se realizuje jednom nedeljno u trajanju od 60 min, na bazenu Gradskog centra za fizičku kulturu, tako što roditelji uz pomoć prof. Fizičke kulture sprovode rad sa osobama sa autizmom.

Osnovni zadaci aktivnosti u vodi su:

Biološki zadaciPomoću aktivnosti u vodi utičemo na razvoj aparata za kretanje koga čine: kosti, zglobovi, veze i mišići. Pored toga što se utiče na podsticaj pravilnog rasta i razvoja, aktivnosti u vodi imaju terapeutsku ulogu: doprinosi emocionalnom pražnjenju, smanjuje agresivnost, ublažuje anksioznost, razdražljivost.

Radionica je namenjena deci sa problemima iz autističnog spektra predškolskog uzrasta i održavaju se svakog utorka od 17 do 18 časova u prostorijama Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

 

 

Radionicama redovno prisustvuju i braća i sestre dece iz autističnog spektra, koja rado sarađuju i učestvuju u organizovanim igrama. Kroz muzikum vežbe i igre reedukacije na radionicama, deca sa problemima iz autističnog spektra se upoznaju, druže, otkrivaju drugog i komuniciraju.

Ova radionica se održava dva puta mesečno u prostorijama Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, i namenjena je roditeljima osoba sa autizmom.

Radionica je prvo održavana sa decom i roditeljima zajedno(predškolci), ali se pokazalo da je najefikasnije vreme za održavanje radionica ono koje se poklapa sa radionicom za decu koju vode defektolozi, pri čemu je veći broj roditelja u mogućnosti da se uključi.

Počela je sa radom oktobra 2005. godine u prostorijama Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, kao redovna aktivnost Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Radionicu vodi likovni pedagog, u prijatnoj atmosferi uz muziku i osveženje, osobe sa autizmom se druže, slikaju, vajaju...

 

 

 

Postoje tri grupe koje čine:

 

*osobe sa autizmom iz Stacionara za autizam na Bežanijskoj Kosi

(uzrast od 10-45 godina)

Termin: ponedeljkom od 10:00 - 11:00h

 

 

*deca predskolskog uzrasta

Termin: utorkom od 17:00 - 18:00h

*deca i omladina sa autizmom koja nisu institucionalno zbrinute (uzrast 10-30 godina)

Termin: sredom od 18:00 - 19:00h


 

Posle osveženja (čaj, sokovi, grickalice, kafa) uz međusobnu komunikaciju, pristupa se radnoj okupaciji. ovaj vid pristupa i rada je specifičan i podrazumeva primenu nenasilne metode, uz uvažavanje mogućnosti i želja osoba sa autizmom, praćenja i podsticanja istih. Ovakav način radne okupacije daje izuzetne rezultate, a zadovoljstvo dece i omladine se ne može opisati.

 

U radionici se radi tehnikama koje prvenstveno odaberu deca, a to su: rad sa ukrasnim kamenčićima, pastel, kolaž, tempera, akvarel, olovka i sl.

Cilj ove aktivnosti je relaksacija, izazivanje pozitivnog osećanja, dobrog raspoloženja, izražavanja kreativnosti i sl.

 

Rad Nenada Miloševića – pejsaž, nastao u likovnoj radionici nagradila je organizacija Handicap International.

 

Rad likovne radionice je otvoren za sve osobe sa autizmom. Ivana Dimitrijevic vodi ovu radionicu. Možete se obratiti za sve informacije

na Tel. 011/22 80 747.

Ovu aktivnost podržava i finansira Ministarstvo rada i socijalne politike.

 

22.12.2008.  u prostorijama  PalateGalerije Progres, održana je Izložba radova sa aukcijom dece i omladine sa autizmom.

Kontakt Podaci

Beogradsko udruženje za
pomoć osobama sa autizmom
----------------------------------------
Adresa:
Gandijeva 56
11070 Novi Beograd

Predsednik Upravnog Odbora
Mirko Gojić
064/30 52 954

Potpredsednik Upravnog Odbora
Gospava Aleksić
064/21 89 343

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom
Tel. 011/22 80 747

Web:
www.autizambg.org.rs 

E-mail:
autizambg@gmail.com

Kontakt strana

----------------------------------------